Veelgestelde vragen

Samen met jou willen we dit avontuur aangaan en ervaring opdoen om op een zo eerlijk, ecologische en duurzame manier ons voedsel te produceren. We kunnen ons inbeelden dat dat best wel wat vragen oproept. We zetten er hier alvast enkele op een rijtje met hun respectievelijke antwoorden. Mocht je toch nog met andere vragen zitten, neem dan gerust even contact met ons op.

  • Pomona wil lokale gebruikers bewustmaken en, via een herstellend landbouwsysteem, voorzien van een ruim aanbod van ecologisch geproduceerde kwalitatieve voeding, met als doel zoveel mogelijk van de eigen behoefte te dekken. Pomona ijvert voor een ecologisch, economisch en sociaal herstellende voedingsproductie. We geloven dat dit enkel kan wanneer boeren en burgers intensief samenwerken: samen participeren in het kapitaal van de boerderij, samen beslissen over de koers van het bedrijf en een gemeenschap vormen. Het concept van Pomona werkt via herstellende landbouw aan een gesloten systeem in een gemeenschapsgedragen bedrijf.

  • Pomona Puur Aerde is een coöperatief boslandbouwbedrijf in wording in de regio van de Vlaamse Ardennen. In de loop van 2022 hebben verschillende mensen elkaar gevonden in de overtuiging om samen te gaan zorgen voor een eigen eerlijke, ecologische, seizoensgebonden en lokale voeding voor vandaag, morgen én overmorgen!

  • Heb je interesse om aan te sluiten bij Pomona Puur Aerde, dan kan je best een kijkje nemen op deze pagina. Of neem contact op met ons via info@pomonapuuraerde.be

  • Met de coöperatie (Pomona Puur Natuur cv) ondernemen boer(en) en burgers samen. We zijn een bedrijf op zich, een actieve boerderij. De coöperatie bestaat uit aandeelhouders en ook de boer is mee aandeelhouder van de cv. Binnen de coöperatie willen we samen zorgdragen voor lokale, gezonde en duurzame voeding.

    Pomona vzw geeft ondersteuning aan de actieve coöperatie(s) en wil nieuwe opstartende boerderijen (cv’s) ondersteunen met de opstart in Vlaanderen.

  • Het Pomona model maakt een groot verschil met andere vernieuwende landbouwmodellen waar ook burgers dicht bij de boer staan (Voedselteams, Buren en Boeren, CSA). De burger is in het model van Pomona mee eigenaar. Hij/ zij investeert mee in het bedrijf. Er is geen sprake van een klantrelatie. Het is geen vrijblijvende relatie meer aangezien de burgers economisch mee betrokken zijn bij het bedrijf. Doordat een groep burgers aan de basis staat (mee eigenaar is), kantelt de keten. Hierdoor ontstaat vraagsturing op de productie. Het bedrijfsresultaat is niet meer gekoppeld aan de hoeveelheid geproduceerd voedsel (schaal) maar aan de kwaliteit en directe aansluiting op de vraag van leden. Maximaliseren van inkomen (geld) wordt als sturend mechanisme uitgeschakeld en er worden kwalitatieve keuzes gemaakt. Er ontstaat ruimte in de exploitatie om invulling te geven aan synergie met natuur en biodiversiteit.

  • Ja, de eerste Pomonaboerderij werd in 2018 opgericht in Melsele. Ondertussen telt de coöperatie ongeveer 50 coöperanten. Je vindt alle informatie over de werking op deze website: https://www.pomonapuurnatuur.be/

  • In 2022 werden door enkele vrijwilligers voor de eerste keer de koppen bij elkaar gestoken. Op 16 mei 2024 werd uiteindelijk Pomona Puur Aerde CV opgericht. In juni 2024 werd een boerderij aangekocht waar de CV zal boeren. De rest van het verhaal moet nog geschreven worden samen met jullie. Samen zorgen ze voor lokale, gezonde en duurzame voeding.