
Een boerderij die bruist
van het leven
De boerderij levert meer dan 70 verschillende groentesoorten. Van klassiekers als bloemkool tot vergeten groenten als pastinaak. We kiezen resoluut voor boslandbouw of agroforestry. Je vindt bij ons dus naast onze gewone akkers ook best wat bomen en struiken terug. Die combinatie van éénjarige groententeelt en meerjarige gewassen heeft een heleboel voordelen:
er wordt meer zonlicht, water en nutriënten opgenomen door de planten
de extra koolstof in de grond zorgt voor een verbeterd bodemleven, houdt water en voedingsstoffen beter vast
er zijn meer natuurlijke plaagbestrijders, zoals goede insecten of vogels die rupsen van de gewassen pikken.
We kiezen voor boslandbouw
De akker, de tunnel, een picknickruimte, een haag ten voordele van de biodiversiteit op het veld, een boomgaard, voedselbos, een poel, een hangmat hier en daar… We proberen in ons ontwerp een meerwaardecreatie van verschillende elementen toe te passen. Dit voorjaar start onze groententeelt op, in het najaar gaan we bomen planten… ontzettend veel bomen!
Onze boerderij is gelegen te Boembeke in Brakel en bestaat uit een akker van 1,23 ha, een weide van ongeveer 0,5 ha en een klein stukje bos van 0,2 ha.
Hoe zal onze boerderij eruitzien?
Ontwerp samen met Mark Shepard
Begin 2025 werden we geïnspireerd tijdens ontwerpsessies samen met Mark Shepard. We gaan volop aan de slag om zijn suggesties te vertalen naar ons landschap.
Hoe lees je het landschap?
Ons ontwerp begint daar waar het water zich verzamelt. Van hieruit hebben we de hoogtelijnen uitgezet, waarop we bomen zullen planten en grachten graven om het water beter te laten infiltreren in de bodem. Binnen dit ontwerp voorzien we ruimte voor acht groentebedden, gecombineerd met diverse bomen en struiken.
Welke gewassen passen bij onze boerderij?
Ons landschap vertelt ons wat het hier goed doet. We zullen onder andere eiken, kastanjes, appels, peren, kersen, hazelnoten, pruimen, kruisbessen en aalbessen aanplanten. De bomen worden in lagen gecombineerd: hogere bomen geven beschutting aan lagere soorten terwijl struiken de rijen aanvullen en verrijken. Daarnaast kijken we hoe we de productie en biodiversiteit kunnen opschalen door de bomenrijen te versterken door de aanplant van zwarte elzen en door tegelijkertijd een geschikte omgeving te creëren voor de teelt van zwammen.
Wat zijn geslaagde teeltrotaties voor bodemherstel?
We werken met een vijfjarige rotatie waarin groenten met hoge voedingsbehoeften worden afgewisseld met minder veeleisende gewassen. Vervolgens wordt klaver ingezaaid, in combinatie met graan. De klaver verrijkt de bodem met stikstof, terwijl het graan organische stof opbouwt. En wie weet… misschien kunnen we met onze graanoogst ooit een Pomona-biertje brouwen!
Pomona wil lokale gebruikers bewustmaken en, via een herstellend landbouwsysteem, voorzien van een ruim aanbod van ecologisch geproduceerde kwalitatieve voeding, met als doel zoveel mogelijk van de eigen behoeften te dekken. Pomona ijvert voor een ecologisch, economisch en sociaal herstellende voedingsproductie. We geloven dat dit enkel kan wanneer boeren en burgers intensief samenwerken: samen participeren in het kapitaal van de boerderij, samen beslissen over de koers van het bedrijf en een gemeenschap vormen.
Het concept van Pomona werkt via herstellende landbouw (geïnspireerd door Mark Shepard) aan een gesloten systeem in een gemeenschapsgedragen bedrijf. Deze aanpak steunt op drie onderling verbonden pijlers.
Ecologisch herstellend
Ecologisch herstellende landbouw
Pomona werkt klimaatbestendig
Pomona is (bio)divers
De bodem is de grond van de zaak
Economisch herstellend
Pomona is een coöperatie
Kapitaal van boeren én burgers
We produceren wat we nodig hebben (circulair)
We betalen een eerlijke prijs
Sociaal herstellend
Samenwerking tussen boer en burger
Lerend netwerk
De rol van de boer
Gedragen door een gemeenschap
Blijvend leren